Når kan jeg begynne å ha sex igjen?

Hvor tidlig etter en graviditet det føles bra å ha sex igjen, varierer fra person til person. Etter en fødsel føler en del kvinner lyst og vil ha sex igjen veldig snart, mens andre foretrekker å vente.

En fødsel kan oppleves ulikt. En del kan oppleve den som en form for orgasme eller som en lystfylt opplevelse. Andre har andre erfaringer med noen ganger smertefulle eller plagsomme tanker. En eventuell partner kan også bli påvirket av fødselen, både positivt og negativt. Hvis fødselen var komplisert, eller når det er ubearbeidede negative opplevelser etter en graviditet og fødsel, er det viktig at du/dere får hjelp, slik at det ikke minsker den seksuelle lysten.

Kroppens innhenting etter fødselen

Hvor raskt kroppen henter seg inn igjen etter en fødsel, kan variere med hvor lenge fødselen varte, men også med hvor mye søvn og hvile man får, med ammingen og den nye situasjonen man befinner seg i. En del kvinner har ganske enkelt ikke lyst eller ork til å ha sex etter fødselen. Dette er individuelt, og det er viktig at du kjenner etter hvordan nettopp du vil ha det. Hvis (vaginal) sex blir problematisk etter en fødsel, synes mange at kjærtegn, massasje og stryking med hånden kan være godt og gjøre at kravene slipper taket, og at stresset rundt det å skulle ha sex minsker. Når kravene og stresset minsker, øker ofte lysten igjen.

 

Kilde: RFSU