Sex under graviditet

En graviditet kan påvirke både lysten og sexlivet. Noen synes alt fungerer akkurat som vanlig, andre synes det kan bli enda bedre og mer lystfylt, og en del kan synes at det føles vanskeligere og mer ubekvemt. Uro kan også påvirke lysten. Det er med andre ord veldig ulikt hvordan graviditeten påvirker sexlivet.

Mange synes det er deilig å slippe å tenke på prevensjonsmiddel. En del kan ha lav sexlyst i løpet av den første delen av graviditeten. Senere påvirkes sexlysten ofte av at magen kommer i veien, eller at det gjør vondt et sted. Derimot har man både som gravid og partner vanligvis samme behov for nærhet som før, eller ofte et større behov for nærhet og bekreftelse. Hvis det ikke føles bra å ha sex som vanlig, kan man kanskje prøve noe nytt.

Føles det bra, er det OK

Kroppen er flink til å si fra når noe ikke er som det skal. En god regel er at om det føles bra, så er det OK. Kvinner som har sex under graviditeten, føder ikke tidligere enn kvinner som avstår fra eller ikke har sex i det hele tatt.

Hvis du har en eller annen form for risikograviditet, kan du derimot måtte ta det svært rolig. Noen former for sex, f.eks. penetrerende sex med penis eller massasjestav i skjeden, innebærer risiko for sammentrekninger og bør kanksje unngås. Snakk med jordmor eller fastlege for å få individuelle råd. Dette gjelder også for deg med spesielle behov, som f.eks. en fysisk funksjonshemming.

En del bekymrer seg for at man kan skade fosteret hvis man har sex, men det ligger godt beskyttet i livmoren. Det som føles bra for kvinnen, er ikke skadelig for fosteret. Noen kvinner har lett for å blø fra livmortappen under graviditet, og det er ikke uvanlig at man etter sex kan få en liten blødning. Dette er heller ikke skadelig, verken for fosteret eller kvinnen.

Det kan være lurt å snakke med hverandre og forsøke å forklare hvordan det kjennes, og ikke utelukke nærheten, selv om man ikke har samme sexliv som tidligere. Selv om det ikke er fysisk skadelig å ha sex, kan både kvinnen og kvinnens eventuelle partner oppleve at det føles psykisk tungt å ha sex under graviditeten. Hvis en av dere ikke vil, skal dere selvsagt ikke ha sex.

Det kan være lurt å snakke med hverandre og forsøke å forklare hvordan det kjennes, og ikke utelukke nærheten, selv om man ikke har samme sexliv som tidligere.

Orgasme

Når en kvinne får orgasme, oppstår det sammentrekninger i livmormuskulaturen. Under en ukomplisert graviditet er disse helt ufarlige og går vanligvis over etter en stund. Det kan også oppstå sammentrekninger hvis du har samleie med penis i skjeden og mannen får utløsning. Disse er helt ufarlige og forårsakes av innholdet i sæden. Hvis du er kvalm på grunn av graviditeten, eller hvis kroppen er spent, kan en orgasme virke lindrende. Ulike former for sensuell berøring føles vanligvis også godt.

 

Kilde: RFSU.se og 1177.se