Hva skjer hvis egget ikke blir befruktet?

Når egget har løsnet fra eggstokken, omdannes folikkelen til det gule legemet, som produserer hormoner som er viktige for å bygge opp slimhinnen i livmoren.

Hvis egget ikke blir befruktet og fester seg i slimhinnen, trengs ikke det gule legemet lenger. Da skrumper det inn, og mengden progesteron synker. Dette er signalene som får slimhinnen til å støtes ut som en blødning, en menstruasjon.

Når er det størst sjanse for at egget blir befruktet?

Når egget løsner, fanges det opp av egglederen og vandrer ned til livmoren. I løpet av denne vandringen kan det bli befruktet av mannens spermier. Hvis egget ikke blir befruktet, lever det i omtrent et døgn. Det er i løpet av eggløsningen og det første døgnet etter eggløsningen at sjansen er størst for at egget blir befruktet.

Egget er befruktningsdyktig i et halvt til ett døgn. Men siden spermiene kan leve inne i livmoren i flere dager, kan de bli værende i livmoren og vente på egget når det kommer. Derfor er det bedre å ha samleie to til tre dager i uken, uavhengig av hvilken dag i menstruasjonssyklusen det er, enn å forsøke å treffe akkurat på eggløsningsdagen.

Det er størst sjanse for at egget blir befruktet, hvis man har samleie fra omtrent tre dager før den dagen da man har eggløsning, til en eller to dager etter denne dagen.

 

Kilde: www.1177.se, faktagransket av RFSU-klinikken

Eggløsningskalender

Her får du frem datoen da du har eggløsning, og de dagene da du har størst sjanse for å bli gravid ved samleie. Kalenderen tar utgangspunkt i første dag i din siste menstruasjon. De utregnede datoene i kalenderen er omtrentlige og kan derfor avvike fra virkeligheten, særlig om du ofte har en uregelmessig menstruasjonssyklus.

Angi første dag i din siste menstruasjon

Menstruasjonssyklusen regnes fra første dagen i mensen til første dagen i neste mensen. Syklusen er individuell og varierer fra person til person. Den varer vanligvis i rundt 28 dager, men kan variere med opp til 7 dager.

Angi din omtrentlige menssyklus

           
Eggløsning

Her er en sjanse til å bli gravid størst

Eggløsning og fertile dager

Et egg kan bare bli befruktet når det har løsnet fra eggstokken, deretter er egget befruktningsdyktig i høyst 24 timer. Det kan derfor være ganske vanskelig å treffe på riktig dato, men mannens spermier lever som regel i flere dager, og derfor kan det være lurt å ha samleie regelmessig i dagene før og etter beregnet eggløsning. Det kan også ta opptil et døgn for spermiene å finne egget.

Les mer om eggløsning her