Eggløsning

Etter at man har hatt mensen, øker produksjonen av et follikelstimulerende hormon (FSH) i hypofysen i hjernen. Dette hormonet påvirker eggstokkene og gjør at egget modnes i en follikkel i eggstokken.

En follikkel er en liten væskefylt blære i eggstokken, som har et uutviklet egg i seg. For at dette skal bli et egg som kan befruktes, må det en modning til. I starten av menstruasjonssyklusen produseres follikkelstimulerende hormon (FSH) i hypofysen i hjernen. Det stimulerer eggstokkene, og en av de mange folliklene i eggstokkene tar ledelsen og begynner å modnes. Cellene i follikkelen produserer østrogen. Østrogenet gjør at slimet i livmorhalsen blir gjennomtrengelig, slik at spermiene lettere slipper gjennom og kan ta seg frem til egget. Dette slimet er tynt og glatt. Østrogenet gjør også at hypofysen produserer et annet hormon, kalt luteiniserende hormon (LH). Produksjonen av LH øker brått og kraftig, og omtrent 16 timer etter denne økningen sprekker follikkelen og egget løsner. Dette er det som normalt blir omtalt som eggløsning. Når eggløsningen er ferdig, begynner follikkelen å produsere et annet hormon: progesteron. Østrogenet har gjort at slimhinnen i livmoren har vokst, progesteronet gjør at den forandrer seg slik at den er klar til å ta imot et befruktet egg.

Når skjer eggløsningen?

Tiden fra eggløsning til du får mensen varierer ikke så mye fra kvinne til kvinne, men varer vanligvis i 14 dager. Siden menstruasjonssyklusens lengde kan variere fra 25 til 32 dager, kan tiden fra dens begynnelse til eggløsningen starter være ganske forskjellig fra kvinne til kvinne. Hvis du har en regelmessig menstruasjonssyklus på 25 dager, skjer eggløsningen rundt dag 11 regnet fra første menstruasjonsdag. Hvis syklusen er på 30 dager, skjer eggløsningen først rundt dag 16.

Hvordan vet man at man har eggløsning?

En del kvinner kan merke at de har eggløsning, ved at de får vondt nederst i magen og noen ganger en liten blødning. Disse symptomene er imidlertid usikre tegn. Hvis du har uregelmessig menstruasjon, kan det være vanskelig å vite om du har eggløsning.

Hvis du vil vite eksakt, eller hvis du har uregelmessig menstruasjon, er det ikke mulig å regne ut når eggløsningen vil skje. Da må du bruke f.eks. en eggløsningstest. Denne testen slår ut når det er LH-hormon i urinen, som er et tegn på at du er nær eggløsningen.

 

Kilde: www.1177.se, faktagransket av RFSU-klinikken