Generelle råd

Det finnes ikke noe legemiddel eller kosttilskudd man kan ta for lettere å bli gravid. Du bør forsøke å leve så sunt som mulig og spise en variert kost med mye frukt og grønt. Du bør helst også bevege deg hver dag.

Du bør slutte å røyke og være måteholden når det kommer til alkohol, hvis du planlegger å bli gravid. Å ha en normal kroppsvekt, dvs. være verken over- eller undervektig, påvirker sjansene positivt.

Folsyre, en type B-vitamin som også kalles folat, øker ikke sjansen for å bli gravid, men mangel på folsyre kan forårsake tidlig abort og ryggmargsbrokk hos barnet. Norske kvinner får ikke alltid i seg tilstrekkelige mengder folsyre gjennom kosten. Derfor anbefales kvinner som forsøker å bli gravide, enten å få i seg mer folsyre via kosten eller ta et kosttilskudd med folsyre hver dag. Mat som er spesielt rik på folsyre, er f.eks. mørkegrønne grønnsaker, alle slags bønner og erter, kål, frukt og bær, kulturmelk og yoghurt, fullkornsprodukter og lever. Folsyre får du kjøpt på apotek, men folsyre inngår også i mange andre kosttilskudd.

 

Kilde: www.1177.se, faktagransket av RFSU-klinikken