Slik fungerer kroppen din

Menstruasjonssyklusen regnes fra første dagen i en menstruasjon til første dagen i neste menstruasjon. Den varer vanligvis i rundt 28 dager. Omtrent midt i menstruasjonssyklusen skjer eggløsningen.

Å ha regelmessig menstruasjon betyr at mensen kommer med jevne intervaller på 25–32 dager. Tiden mellom hver menstruasjon kan variere med opptil fire dager for hver enkelt kvinne uten at menstruasjonssyklusen regnes som uregelmessig.

Hvordan fungerer menstruasjonssyklusen?

Syklusen begynner på og med mensens første dag. Det er vanlig at mensen varer i tre til seks dager. Når mensen er over, begynner et nytt egg umiddelbart å modnes i eggstokkene, samtidig som slimhinnen i livmoren begynner å bygges opp til å kunne ta imot et befruktet egg.

Ca. to uker før mensen kommer, har man eggløsning. Et modent egg forlater eggstokken og vandrer ned i egglederen, der det kan bli befruktet av spermier. Samtidig vokser slimhinnen i livmoren ytterligere for at den skal kunne ta imot og gi næring til et befruktet egg. Hvis egget ikke blir befruktet, støtes slimhinnen ut som en blødning omtrent to uker etter eggløsningen, og en ny menstruasjonssyklus begynner.

Påvirke lengden på menstruasjonssyklusen

Med en normal livsførsel er det ikke noe man selv kan gjøre for å påvirke syklusen slik at den blir lengre eller kortere; menstruasjonssyklusen styres av hormonene i kroppen. Det er imidlertid mulig å påvirke både menstruasjonssyklusens lengde og eggløsningen ved hjelp av for eksempel P-piller og hormonmedisiner. Hvis en utredning påviser en hormonforstyrrelse som gjør at egget ikke modnes som det skal, får man ingen eggløsning, og da kan man heller ikke bli gravid. Da kan en spesiell type hormon brukes for å stimulere eggløsningen.

Det må være et høyt innhold av østrogen i blodet for at et egg skal løsne.

 

Menstruasjon uten eggløsning

Det hender en gang imellom at man får mensen uten at man har hatt eggløsning. For at et egg skal kunne løsne, må det være tilstrekkelig høye nivåer av hormonet østrogen i blodet. Noen ganger er nivåene for lave, og da løsner ikke noe egg, men slimhinnen i livmoren vokser likevel. Når slimhinnen er blitt tilstrekkelig tykk, løsner den til slutt av seg selv. Man får da en blødning som kan være litt lengre enn en vanlig menstruasjon.

Dette skjer med alle og er ikke noe å bekymre seg for. Spesielt vanlig blir det når man kommer opp i 40-årsalderen, da eggløsningene kommer sjeldnere. Menstruasjonsblødninger uten eggløsning er ofte lengre og gjør mindre vondt enn en vanlig mensen.

 

Hvor lang tid tar det før man kan bli gravid når man har sluttet med p-piller?

Det kan ofte ta noe mer enn en måned å få første menstruasjon etter avsluttet p-pille-bruk eller andre hormonelle prevensjonsmetoder, men som regel går det bare noen få uker. For noen kan det også drøye opptil et halvt år, uten at dette er unormalt.

 

Kilde: www.1177.se, faktagransket av RFSU-klinikken