Måling av LH-hormonet

Det finnes ulike metoder for å sjekke om man har eggløsning. Å måle hormonnivået er mer pålitelig enn eldre metoder der man undersøker spytt eller måler temperaturen i kroppen. Du kan måle hormonnivået selv hjemme ved hjelp av en eggløsningstest.

En eggløsningstest, måler hormonet LH (Luteiniserende Hormon). Mengden av hormonet begynner å øke en til tre dager før eggløsningen. LH-økningen er et signal til eggstokken om at den skal slippe fra seg egget. Hvor raskt LH-mengden i kroppen går tilbake, varierer litt fra kvinne til kvinne.

 

Økningen i LH-hormonnivået er et signal til eggstokken.

LH-hormonet finnes i urinen. Ved hjelp av en testpinne, kan man måle nivået av LH-hormonet i urinen. Du bør ta testen noen dager på rad, på samme tidspunkt. Hvordan du gjør det, står i bruksanvisningen som følger med i pakningen.

Fastlegen bruker tester som måler mengden av hormonet progesteron i blodet. Prøven tas dag 21 og dag 23 i menssyklusen, og da skal verdiene være over et visst nivå for å vise at det har skjedd en eggløsning. Det er ikke mulig å se eksakt når man har hatt eggløsning.

 

Kilde: www.1177.se, faktagransket av RFSU-klinikken